سقف سوله
یکی از مهم ترین بخش های یک سازه ساختمانی یا سوله سقف آن است. ما در این مقاله به توضیح درباره درصد شیب سقف سوله و اهمیت آن خواهیم پرداخت. سقف سوله همیشه پوششی برای حفاظت از بنا در برابر گرما، سرما، باد، برف، باران و غیره است. از طراحی تا تولید سوله بایستی زیر نظر مهندسان ناظر باتجربه صورت بگیرد تا کیفیت سوله تضمین شود. درصد شیب سقف سوله نیز یکی از مواردی است که باید اصولی و طبق استاندارد ساخته شود.
تعریف شیب سقف
تفاوت اندازه بین طرفی از سقف سوله نسبت به طرف دیگر آن سبب ایجاد شیب در سقف ها می شود. شیب سقف سوله را بر حسب اختلاف پایین ترین و بالاترین ارتفاع آن به دست می آورند. برای اینکه باران یا برف روی سقف سوله باقی نمانند و بدون استفاده از انرژی اضافه به سمت زمین هدایت شوند از شیب سقف در سوله ها استفاده میکنند.
عوامل موثر در تعیین شیب سقف سوله
عواملی در تعیین شیب سقف سوله موثر است که عبارتند از:
-
عرض دهانه سوله
شیب سقف سوله، در سوله های با دهانه کوچک تا شیب ۲۰% و در سوله ها با دهانه بزرگ شیب ۱۰% مناسب می باشد.
-
موقعیت جغرافیایی سوله
از عوامل دیگر در تعیین شیب سقف سوله شرایط جغرافیایی و آب و هوایی منطقه است. در مناطق شمالی و مناطقی که احتمال بارش برف و باران زیادی در فصول سرد سال وجود دارد، استفاده از سقف های صاف یا سقف های با شیب خیلی کم و یا خیلی زیاد مناسب نیستند زیرا ماندن برف بر روی سقف سوله می تواند مشکلات زیادی را به همراه داشته باشد به طور مثال سبب ریزش آب و چکیدن آن از سقف سوله شود که چکیدن آب بر روی تولیدات در سوله صنعتی، خسارات زیادی را ایجاد خواهد کرد و رعایت نکردن این موارد موجب ایجاد خسارات برای سقف و سازه خواهد داشت.
شیب سقف سوله ها را بر اساس نوع آب و هوای مناطق به سه حالت دسته بندی میکنند که عبارتند از:
-
شیب سقف سوله در مناطق جنوبی کشور
شیب سقف سوله ها در مناطق جنوبی کشور با توجه به کم بودن میزان برف و باران میتواند حدود ۱۰ درصد باشد ولی این نکته را در نظر بگیرید در برخی از استان های جنوبی کشور عزیزمان نیز در بعضی از فضول سال به دلیل وجود بارش های سیل آسا باید شیب سقف خانه ها و سوله ها را بیشتر از ۱۰ درصد نظر بگیرند مثلا در حدود ۲۰ درصد. اما بطورکلی درصد شیب سقف سوله ها باید زیر نظر مهندسان ناظر با توجه به استاندارد های لازم و در نظر گرفتن موقعیت جغرافیایی منطقه مورد نظر تعیین شود.
-
شیب سقف سوله در مناطق مرکزی و معتدل
در مناطق مرکزی و معتدل کشور، سرانه بارش از قسمت های جنوبی بیشتر است و در فصل هایی از سال ، بارش برف نیز مشاهده می شود. با توجه به این خصوصیات آب و هوایی که احتمال بارش برف و باران بیشتر است ، درصد شیب سقف سوله ها می بایست بیشتر از مناطق جنوبی و در حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد باشد. ولی باز هم همانند مناطق جنوبی کشور باید درصد شیب سقف سوله ها باید زیر نظر مهندسان ناظر تعیین شود.
-
شیب سقف سوله در مناطق شمالی کشور
همه ما میدانیم که درصد بارش برف و باران در مناطق شمالی کشور بیشتر از تمام مناطق دیگر کشور است بطوری که گاها در فصول سرد نیز شاهد بسته شدن راه ها به دلیل بارش شدید برف یا راه افتادن سیل و ایجاد خسارات جانی و مالی بوده ایم. پس با این مشاهدات مناطق شمالی کشور بیشترین سرانه بارش در کشور را دارا می باشد. در مناطق شمالی کشور درصد شیب سقف سوله ها نسبت به شهر ها در مناطق جنوبی و مرکزی باید بیشتر باشد یعنی چیزی در حدود ۲۰ الی ۲۵ درصد است.